Asterisk 13 oktober 2003

I beredskabets tjeneste

Af rektor Lars-Henrik Schmidt, Danmarks Pædagogiske Universitet

Humor kan stoppe mobning

På fire år er antallet af børn, der bliver mobbet, halveret. Men tallet kan nedbringes yderligere, hvis lærere og pædagoger bliver bedre til at forstå humorens væsen. Børn kan nemlig bruge humor som værn mod mobbeangreb, siger adjunkt Martin Führ fra Danmarks Pædagogiske Universitet.

Læs artikel

Her, der og alle vegne - mobningen er over os

»Hvis samfundet har mobbekarakter, så er det ikke nok at behandle
den konkrete mobning, så må vi finde frem til de dybereliggende
årsager« ? lektor Anne-Marie Eggert Olsen, Institut for pædagogisk
filosofi, Danmarks Pædagogiske Universitet.

Sportens forbilledlige hierarkier

Af lektor, ph.d. Verner Møller, Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet

Fremtidens samfund vil blive mere konkurrencepræget. Derfor bør vi tage et opgør med pædagogikkens ligemageri og i stedet tage ved lære af sportens elitære hierarkier, mener Verner Møller, der forsker i idrætskultur på Syddansk Universitet.

Lige børn skriver bedst

Gruppearbejde kan være stimulerende, men det er en myte, at fagligt stærke elever hiver de svagere elever op. Snarere tværtimod siger lektor Bettina Perregaard, som i et år har fulgt gruppearbejdet i en 2. klasse.

Kaninerne ind i køkkenet

Kanindræberkurser bliver skiftet ud med køkkenkurser i gastronomisk teambuilding. At lave mad sammen afslører de ansattes evne til at samarbejde i et køkken. Men kan køkkenkvalifikationer bruges på arbejdspladsen? Tre forskere kaster opklarende, kritiske og konstruktive ord efter kurserne.

Læs artikel

Hvad chef'en gør, er altid det rigtige

Køkkenets hierarki satte sit tydelige præg, da 11 medarbejdere fra KL tog på gastronomisk teambuilding.
Målet var at lære at samarbejde ? og at have en hyggelig aften.

Fucked up-generationen aflyst

Nummer ét. Det er den plads, danske gymnasieelever indtager i en international undersøgelse af unges indsigt i demokratiets grundprincipper. Resultatet kan nuancere billedet af nutidens unge, men siger i sig selv ikke meget om kvaliteten af gymnasiernes undervisning.

Læs artikel

Skoler er markedsplads for miljøundervisning

Gratis undervisningsmaterialer og ekskursioner er populære midler, når miljøorganisationer og energivirksomheder skal sælge grønne budskaber. Det kræver imidlertid kritiske lærere at uddanne elever til miljøagenter, konkluderer forskningsprojekt.