Asterisk 53

Tema: Opmåling af uddannelse

Juni 2010

01.06.2010 |

Drømmen om den perfekte målestok

Uddannelsespolitikere og -forskere drømmer om at skabe en international målestok og fælles standarder for uddannelse. Tre DPU-forskere diskuterer fordele og ulemper ved, at de nationale uddannelsessystemer harmoniseres.

Den globale uddannelsesmeter

"Denne 'uddannelsesmeter' vil på sigt vise sig at være lige så robust - og lige så brutal og unuanceret - som markedets møntfod. For ingen vil vel mene, at penge er et dækkende udtryk for et menneskes eller en nations rigdom."

01.06.2010 |

PISA er et farligt succesmål

En 5. plads i PISA er regeringens mål for folkeskolen, men brugt forkert er PISA et farligt redskab, især inden for naturfagene, mener institutleder Jens Dolin fra KU, der står bag en undersøgelse om brugen og misbrugen af PISA.

01.06.2010 |

Nationalstaten taber kampen om eliteuddannelser

De danske universiteter vil med i kampen om eliteuddannelser, men ryger ind i et dilemma mellem brugerbetaling og det danske gratisprincip. Meget tyder på, at der kommer mere brugerbetaling, fortæller ph.d.-studerende Ole Henckel.

01.06.2010 |

Det nye ideal er det entreprenante barn

Det globale kapløb sætter en ny dagsorden for livet i børnehaven, og det er med til at skabe et nyt - og måske for snævert - begreb om pædagogisk faglighed, mener lektor John Krejsler og ph.d.-studerende Maja Plum.

01.06.2010 |

En dansk læreruddannelse under internationalt niveau?

I Danmark snakker vi på 17. år om at undervisningsdifferentiere. I førende vidennationer som Canada og Singapore gør de det bare. Professor Jens Rasmussen forklarer, hvorfor det bliver ved snakken i Danmark.

Web 2.0 trænger ind i skolen

Såvel cyber kids som uddannelsespolitiske tekster presser på for at få web 2.0 ind i skolen. Hvad skal der til for at få en 'skole 2.0'? Asterisk aflægger rapport fra den digitale verden.

Kommentar: Learkomplekset indvarsler døtrenes æra

Ånden fra King Lear stiger op i vores tid. I sin nye bog gør professor Lars-Henrik Schmidt op med Freuds ødipuskompleks og viser, hvorfor en ny familiesaga må i spil for at forstå det moderne liv, nemlig Shakespeares tragedie om Kong Lear.

20.07.2015 |

Voxpop: Hvad fører de komparative undersøgelser med sig

Hvad får vi egentlig ud af internationale komparative undersøgelser som PISA, PIRLS og TIMSS? Hvordan påvirker de dansk uddannelsespolitik? Asterisk har talt med tre forskere med ekspertise på området.