Asterisk 54

Tema: Danskhed og det fremmede

September 2010

Min danske drøm

Unge indvandrerkvinder stormer ind på gymnasierne og derfra videre til universiteterne. De unge kvinder er ikke bare mønsterelever, men også mønsterbrydere. Hvorfor når de så langt?

01.09.2010 |

Danskhed er flæskesteg, pizza og kebab

Dannebrog. Kongehuset. Flæskesteg. Folkeskolen. Fodbold og øl. En lang række symboler og fortællinger kendetegner danskhed, men det er en myte, at danskerne er en homogen gruppe, fortæller professor Richard Jenkins.

01.09.2010 |

Hvid er et usynligt ideal

Salget af hudblegecremer er eksploderet. Hvorfor drømmer så mange om at få lys hud? Hvorfor vil børn hellere lege med hvide dukker end brune? Svaret er, at hvid er et globalt ideal.

01.09.2010 |

Hvad gemmer der sig bag tørklædet?

Tørklædet provokerer, skaber konflikt og kalder på stærke følelser. Asterisk har talt med en antropolog og en samfundsforsker, der afslører, hvad der gemmer sig bag tørklædekampen.

01.09.2010 |

Tosprogede har en trumf i ærmet

Hvert år har sine succeshistorier om tosprogede, der scorer topkarakterer til studentereksamen. Og der bliver flere af dem, fortæller professor Anne Holmen. Her er det årets superstudent Amani Meaidi med en sort hue, fordi hun har haft fem højniveau-fag og gennemsnittet 13,2, der sprænger karakterskalaen.

Diversitet skærper ens selvbillede

Måske har konfrontationen med de fremmede brudt billedet af et idyllisk Danmark. Til gengæld har den skabt et mere sandfærdigt virkelighedssyn og har udvidet landets kulturelle grænser, skriver professor Gretty Mirdal i kommentaren.

01.09.2010 |

Derfor elsker og hader vi positiv psykologi

Hvorfor er positiv psykologi så populært? Er positiv psykologi ved at blive en religion? Asterisk har mødt tre fremtrædende forskere, der forklarer, hvorfor vi elsker og hader positiv psykolog.

Survival of the happiest

Det er en misforståelse, at positiv psykologi kun handler om at være glad. Negativitet er nødvendigt for at komme i vækst, fortæller ophavskvinden til teorien om positive emotioner, Barbara Fredrickson.

20.07.2015 |

Gør en forskel

"Hvordan modtager vi den fremmede, og hvad forventer vi af ham eller hende: At hun gør sig lig med os andre, eller at hun bidrager med noget andet? Hvad er det, den fremmede bidrager med, ja hvorved beriger han eller hun os andre? Ved at ligne os eller ved at være anderledes?"