Asterisk 58

Tema: Dumhed

Juni 2011

Dumt at tabe de unge

Vi stempler det stigende antal ufaglærte unge som ‘dumme’, mens samfundet får prædikatet ’vidensamfund’. Men det nytter ikke at pege fingre ad de unge, når det er uddannelsessystemet, der fejler.

Homo Stupide

Forfatter Alexander Carnera ser nærmere på dumheden i litteratur og film - og analyserer, hvorfor Forrest Gump er en idiot, vi kan lære en masse af.

Dumhedens kvaliteter

I tre korte nedslag sætter Asterisk fokus på, hvordan dumhed kan gøre os klogere.

01.06.2011 |

Kan du blot blive buddreng ...

ADHD? Adfærdsvanskelig? Diagnoserne står i kø, når vi i dag skal forklare, hvorfor Emil ikke kan følge med i skolen. Men startskuddet til den videnskabelige opdeling af de børn, der ikke fulgte flertallets læringskurve, lød allerede for 100 år siden.

01.06.2011 |

Er musik vidensamfundets X-Faktor?

Kraftige nedskæringer truer musikfaget i det nye årtusinde. Asterisk TV har inviteret musikprofessor Frede V. Nielsen og musiker Thomas Blachman i studiet til en samtale om musikfagets krise.

01.06.2011 |

Tidens vigtigste valg: Hvilke uddannelsesvalg skal vi træffe?

Politikerne er langt fra enige om, hvordan uddannelsessystemets udfordringer skal gribes an. Måske er det værd at lytte til, hvad forskerne har at sige? Asterisk tv tager fat på fire vigtige valg.

01.06.2011 |

Hvad optager forskeren lige nu?

Ning de Coninck-Smith åbner døren til sit forskningsunivers og fortæller om tre projekter, der optager hende for tiden.

Chaufføren og SOSU-hjælperen kan blive Danmarks afgørende konkurrenceparameter

Kortuddannede og ufaglærte har langt flere ressourcer og er bedre til at lære nyt, end både de selv og deres ledere tror. Med den rette form for efteruddannelse kan de blive den afgørende parameter, som sikrer dansk erhvervsliv i den globale konkurrence.

'De 10 % der ikke gider, spilder jeg ikke energi på'

Du skal udvikle dig, lære fra dig og bevare vores troværdighed over for borgerne. Så enkle er kravene fra beredskabschef Jakob Vedsted Andersen til sine 700 medarbejdere i Københavns Brandvæsen.

Skoleskyderi er dæmonisk rasen

Lars Geer Hammershøj ser nærmere på, hvad der kendetegner skoleskyderier som massakren på Columbine High School, og hvordan fænomenet hænger sammen med Søren Kierkegaards ‘dæmoniske rasen’.

08.07.2015 |

Dumheder er dejlige at dele - men tænk dig om alene

I videndelingens navn tvinger vi i de værste tilfælde folk til at snakke sammen i et væk. Det får dem til at sige for mange dumheder. Og dermed forveksler vi infantil pludretrang med videndeling.