Asterisk 66

Tema: Vendepunktet

Juni 2013

01.06.2013 |

Har pædagogikken fået storhedsvanvid?

Pædagogik og uddannelse er politikernes patentløsning på næsten alle tidens store udfordringer – fra økonomisk krise og arbejdsløshed til bandekriminalitet og folkesygdomme. Kan pædagogikken leve op til de tårnhøje forventninger, eller har den fået storhedsvanvid?

Bandekonflikt? Send pædagogikken ind

Er uddannelse den afgørende faktor i kampen mod bandekriminalitet, eller skal der mere til?

01.06.2013 |

Tre bud på pædagogik i et grænseland: 1. Pædagogik viser vej gennem den økologiske jungle

Apps og QR-koder skal i et nyt projekt hjælpe forbrugere og landmænd til at lære om og tage stilling til økologi. Vi vil skabe en positiv provokation, siger professor mso Jeppe Læssøe.

Tre bud på pædagogik i et grænseland: 2. Pædagogik er bedre medicin

Der udstedes oftere recept på piller end på pædagogik, når børn og unge får diagnosen ADHD. Men på den lange bane er pædagogisk intervention bedre medicin, mener inklusionsforsker Tine Basse Fisker.

Tre bud på pædagogik i et grænseland: 3. Forældre er de nye lærere

Giv karakterer derhjemme, forstå dine børns kompetencer og mød de andre mødre for at løse klassens konflikter. I dag er ambitionen, at forældre skal overtage skolens logik og se sig selv med pædagogiske øjne, siger lektor Hanne Knudsen.

Drømmen om transfaglighed

Fagene er under pres. Tidens krav om grænseløse kompetencer truer med at rive faggrænserne ned for at slå porten op til transfaglighedens forjættede land. Men der findes ingen genvej bagom fagene, for selvom fagene er kunstige grænser i en grænseløs, moderne verden, kan vi ikke undvære dem. Hans Fink, docent i filosofi ved Aarhus Universitet,…

01.06.2013 |

Hvad optager forskeren?: Kampen mod den ulige sundhed

Gode råd om gulerødder, løbeture og søvn er ikke nok, hvis vi vil fremme børns sundhed og trivsel. Vi har brug for et nyt syn på sundhedsfremme, der i højere grad bygger på børnenes egne handlemuligheder, lyder det fra Venka Simovska, der står i spidsen for Aarhus Universitets forskningscenter om sundhedspædagogik.

Universitetsfrafaldet begynder i grundskolen

Studerendes frafald koster hvert år universiteterne dyrt. Hvorfor dropper mange studerende ud af studiet, og hvad kan universiteterne gøre ved det? Ny rapport søger at finde svar og konkluderer, at indsatsen især skal starte i gymnasium og grundskole.

01.06.2013 |

Er uddannelse en adgangsbillet til arbejdsmarkedet?

Der er næsten global enighed om, at der er en direkte sammenhæng mellem læring og beskæftigelsesmuligheder; mellem uddannelsesniveau og samfundsvækst. En ny rapport om livslang læring og beskæftigelse i Australien sår dog tvivl om, hvor korrekt den tankegang i virkeligheden er.

Kommentar: Adoption er en kærlighedsøkonomi

»Founded by love« er en adoptionsorganisations slogan og et eksempel på, at kærlighed præger italesættelsen af adoption. Men er adopterede børn kærlighedsgaver? Lene Myong går bag om kærligheden i den aktuelle adoptionsdebat og viser, at kærlighedens logikker har en pris.

03.06.2015 |

Who you gonna call?

»Så når vi i Asterisk lidt polemisk spørger, om pædagogikken har fået storhedsvanvid, er det ikke for at begræde udviklingen og benægte, at pædagogik og uddannelse kan en masse.«