Asterisk 68

Tema: Håndværkets comeback

December 2013

Får håndværket comeback?

Hvad skal Danmark leve af? Svaret har længe været »idéer«, for i det kreative vidensamfund kan vi outsource håndværket. Den retorik har været ekstremt skadelig for erhvervsuddannelserne, som har lidt et massivt prestigetab, mener to forskere, der nu gør op med tidens negative myter om erhvervsuddannelserne og udfordrer kløften mellem hånd og ånd.

01.12.2013 |

Vi lærer også med hænderne

Farvel til sløjd som hobbyfag i skolen. Vi må tage de praktiske fag i skolen mere alvorligt, for de åbner for en vigtig form for læring, siger Stig Pedersen, der har været med til at få det nye fag ’håndværk og design’ på skoleskemaet i år.

01.12.2013 |

Et slag for den stolte håndværker

Snart vil samfundet skrige af mangel på dygtige håndværkere, lyder det fra politikere og erhvervsfolk. Asterisk har sat den ansete amerikanske sociolog Richard Sennett i stævne for at få svar på, hvad vi kan lære af godt håndværk, og hvorfor det har trange kår i et konkurrencestyret vidensamfund.

01.12.2013 |

Unge ser skævt på fremtiden

Et nyt uddannelsesetos er på fremmarch: Unge forstår i stigende grad uddannelse som et valg for livet, og det får mange unge til at skrue op for ambitionerne til uddannelse. Forventningerne er urealistisk høje, og det nye etos kan forstærke sociale skævheder blandt unge, skriver Kristian Bernt Karlson i Asterisk-kommentaren.

01.12.2013 |

Et værdifuldt slid at være søskende

Børn prioriterer højt at være søskende, men det er et slidsomt arbejde, især i skilsmissefamilier med flere hjem, mange søskenderelationer og forældre, der er ivrige efter at skabe søskendeskab mellem sammenbragte børn, viser ny forskning.

Vejled, hvor de unge er

Tag med en andens mor eller far på arbejde. Vejled de unge i kantinen eller på værkstedet. Spørg ikke unge, hvad de vil være, men snarere hvad de mindst kan forestille sig at være. Sådan lyder nogle af rådene fra lektor Rie Thomsen, der netop har modtaget årets Vejlederpris for at nytænke vejledning.

01.12.2013 |

Ja tak til nationale anbefalinger om skolestart

Standarder, screening og systematiske metoder i dagtilbud kan gøre børn mere skoleparate, men det kræver solide pædagogiske indsatser. Det er budskabet fra Camilla Brørup Dyssegaard, der står bag en ny undersøgelse om skoleparathed.

03.06.2015 |

Visionen om vidensamfundet er i forandring

»Overfokusering på uddannelse til videnssamfundet har bragt os i den situation, at erhvervsskolerne i dag befinder sig i krise. For få unge vælger en erhvervsuddannelse – og for mange af de få springer fra.«