DPU

Aarhus Universitets segl

ePIRLS – test af 4. klasseelevers online-læsning

I PIRLS 2016 deltog eleverne i 4. klasse - ud over den papirbaserede læseprøve - også i en test af onlinelæsning, ePIRLS, i simulerede projektorienterede forløb. Undersøgelsen af onlinelæsning er integreret i den samlede læseundersøgelse i PIRLS 2021.

ePIRLS er en elektronisk læseprøve i et simuleret internet-miljø, hvor eleverne skal navigere rundt i teksten via links og faneblade ligesom på en rigtig hjemmeside. En lærer-avatar guider eleverne gennem opgaverne (en avatar er en figur, der repræsenterer en person).

Sådan foregik testen
I modsætning til PIRLS indgik der i ePIRLS kun informerende tekster. ePIRLS-testen omfattede fem forskellige opgaver, kaldet skoleprojekter. De fem skoleprojekter hed: Planeten Mars, Regnskove, Oldtidsbyen Troja, Den første kvindelige læge Elizabeth Blackwell og Dyr på vandring i Afrika.

Hver elev skulle kun arbejde med to på forhånd udvalgte projekter. Eleverne skulle finde frem til information og sideløbende besvare en række forståelsesspørgsmål til det læste.

Inden testen instruerede læreren eleverne i, hvordan de skulle arbejde med computeren og programmet. Derefter fik eleverne 40 minutter til at arbejde på det første skoleprojekt. Efter en kort pause fortsatte de med det andet skoleprojekt. Læseprøven blev afsluttet med et par elektroniske spørgsmål om elevernes brug af computer og internettet.

Alle åbne svar blev evalueret og rettet efter en særlig kodevejledning.

Du kan se kodevejledningen for de to offentliggjorte skoleprojekter om Planeten Mars og Den første kvindelige læge Elizabeth Blackwell:

Prøv ePIRLS-testen
Her har du mulighed for selv at prøve to af de fem opgaver, som de danske 4.-klasseelever arbejdede med i forbindelse med deltagelsen i ePIRLS 2016.

I testen kan man arbejde sig igennem opgaverne på samme måde, som eleverne har gjort det. Hvert skoleprojekt åbner dog i et separat vindue/faneblad. Når du er færdig med det valgte skoleprojekt, skal du, for at gå videre, selv lukke vinduet/fanebladet og trykke på linket med det næste skoleprojekt. Du finder begge links herunder.

Eleverne fik ikke resultatet at vide, når de var færdige, men du får her umiddelbart efter hver skoleprojekt en oversigt over dine svar – og hvad du skulle have svaret, for at få point.

Sådan gør du:
Efter at du har læst vejledningen herunder, vælger du hvilket skoleprojekt, du vil begynde med.

Log ind til testen ved at bruge adgangskoden: epirlsdk

Når du har læst vejledningen, så luk vinduet, og vend tilbage til denne side, hvor du kan fortsætte ved at trykke på linkene herunder:

Tak for din interesse i ePIRLS-undersøgelsen!