Du er her: AU » Om AU » Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU) » Aktuelt » Magasinet Asterisk

Magasinet Asterisk

En asterisk er det typografiske tegn *, der henleder opmærksomheden
på noget, der kommer. Magasinet Asterisk søger at foregribe
og gå dybere ned i aktuelle debatter om uddannelse og pædagogik.

Asterisk 73 - Marts 2015

Tema: Æstetik og læring

Æstetiske fag påvirker børns udvikling og læring, ikke bare i nuet, men også langt ind i fremtiden. Æstetiske læreprocesser er i sig selv berigende og dannende, men kan også gavne børn og unges læring og udvikling i andre fag. Magasinet Asterisk retter fokus på de æstetiske læreprocesser. Fag som drama, billedkunst, musik og dans er blevet klemt i en snæver læringsdagsorden, men nu er æstetiske læreprocesser i stigende grad på vej ind i varmen. Læs også om hvordan indførelse af ny teknologi i skoler og i sundhedsplejen foregår hen over hovedet på de fagprofessionelle og om nepalesiske studerende i Danmark.

Artikler i Asterisk 73

Tv-slagtningens pædagogik

Med parteringen af giraffen Marius og kendiskokkes macho-slagtninger på tv er slagtningen rykket ind i pædagogik og medier. Men sætter vi slagtningerne ind i en ramme af autenticitetsromantik og machokultur? Og hvad er læringspotentialet?

28.04.2015 |

Nepalesiske studerende er et marked

De mediebårne forestillinger om fattige unge fra Nepal, som søger til Danmark alene i håb om en plads på det ufaglærte arbejdsmarked, er en stor misforståelse. Nepalesiske studerende er et marked for Danmark, lyder det fra antropolog Karen Valentin,

Teknologi gør os rådvilde

Interaktive tavler, iPads, PDA og en masse anden ny teknologi har invaderet læreres og sygeplejerskers hverdag. Invasionen foregår ofte hen over hovedet på de fagprofessionelle, for de mangler en grundlæggende forståelse af teknologi. Konsekvensen er

Sanselig undervisning

Vi kan uddanne mere hele og innovative mennesker ved at inddrage teater og billeder og derved skabe en mere sanselig undervisning, mener lektor Lotte Darsø. Men det kræver ændringer i skolens DNA..

24.04.2015 |

En åben invitation til at blive en anden

Tidens mest påtrængende opgave er at udvikle følelserne, mente den tyske digter Friedrich Schiller på tærsklen til 1800-tallet. Siden er der tænkt mange tanker om, hvad æstetik er og kan. Lektor Jørgen Huggler og lektor Steen Nepper Larsen tager os p

24.04.2015 |

Skal vi skrue op for kunst og kreativitet?

De musisk-æstetiske fag er under pres, både i folkeskolen og på ungdomsuddannelserne. Men bør den frie kreativitet fylde mere i børn og unges uddannelse? JA, mener billedkunstner Bjørn Nørgaard, for vi undervurderer kunstens potentiale. NEJ, siger pr

24.04.2015 |

Musik har en vigtig plads i børns liv

Hvad betyder musik for børns udvikling og læring, og hvordan er musikkens vilkår i børns liv? Asterisk har sat musikforsker Sven-Erik Holgersen i stævne.

24.04.2015 |

Er æstetik en løftestang for læring?

Æstetiske læreprocesser og discipliner som drama, billedkunst, musik og dans er blevet klemt i en snæver læringsdagsorden. Nu er æstetiske læreprocesser i stigende grad på vej ind i varmen. Med god grund, viser både pædagogisk, didaktisk og neuroæste

24.04.2015 |

Legende læring: En enorm, seriøs og ubrugt læringsressource

Det danske dogme er, at lærere og pædagoger ikke bør blande sig i børns fri leg. Men forskningen i kreativitetspædagogik anbefaler, at lærere og pædagoger blander sig i børnenes legende læring.

Asterisk Arkiv

Magasinet Asterisk har siden 2001 formidlet forskning inden for pædagogik og uddannelse og sat perspektiv på aktuelle dagsordner inden for det pædagogiske felt.

Find artikler

Du kan søge efter emne eller forsker i samtlige Asterisk-artikler siden 2001.
Søgeresultater vises i AU Librarys database.

Asterisk Live

Magasinet Asterisk har i en række Asterisk Live-arrangementer sat erhvervsuddannelser, inklusion, Ny Nordisk Skole og børns brug af iPads under debat.

Henvendelse om denne sides indhold:
Revideret 28.04.2015

Find DPU i Aarhus

Vis detaljeret kort
Campus Aarhus
Niels Juels Gade 84
bygning 2110
8200 Aarhus N
E: aarhus@dpu.dk

Find DPU i Emdrup

Vis detaljeret kort
Campus Emdrup